Albert Einstein: ”Minulla ei ole erityisiä lahjoja, olen vain intohimoisen utelias.” 

Meillä jokaisella on liekki sisällämme. Välillä se palaa säästellen, heikosti väpättäen, anellen meitä lyömään lisää pökköä pesään. Kun liekkiä taas ruokitaan oikeanlaisilla sytykkeillä, roihahtaa se täyteen loistoonsa säästelemättä, ympäristöään lämmittäen ja valaisten.

Lukuisten tutkimusten mukaan ihminen on paitsi onnellisimmillaan, myös tehokkaimmillaan tehdessään sitä, mitä rakastaa. Kun saamme työskennellä intohimomme parissa, hyvinvointimme syttyy loistoonsa ja haluamme rikastaa myös muiden ihmisten elämää. Intohimotyö, innostustyö, kutsumustyö – rakkaalla lapsella on monta nimeä – on avain paitsi mielekkääseen arkeen ja tehokkuuteen, myös uuden luomiseen ja maailman muuttamiseen.

Usein ajattelemme kutsumuksen tai intohimon olevan jotain suurta, mahtavaa ja korkealentoista, vähintäänkin tavallisen tallaajan käden ulottumattomissa leijailevaa. Intohimossa on kuitenkin loppujen lopuksi kyse hyvinkin arkipäiväisistä asioista – on kyse sellaisista asioista, joita teemme silkasta tekemisen ilosta, emmekä ainoastaan ulkoisten kannustinten houkuttelemana. Vaikka intohimo siis saattaakin näyttäytyä selittämättömän maagisena, elämää suurempana palona, sen ei loppujen lopuksi tarvitse olla mitään erityisen ihmeellistä: Joku rakastaa ihmisten kanssa työskentelyä, toinen innostuu autolla ajamisesta, jollekin kirjoittaminen on kaikki kaikessa.

Se, että saamme toteuttaa itseämme kullekin luonnollisella tavalla päivittäin, on eräs kantavista hyvän elämän peruspilareista. Mielekästä arkea elääkseen on äärimmäisen tärkeää tehdä päivittäin juuri niitä asioita, joita rakastaa. Onkin perusteltua väittää, että intohimotyö on monin verroin koulutusta tai korkeaa palkkatasoa vastaavaa työtä tärkeämpää.

Paitsi työarjen mielekkyyden, myös tehokkuuden ja menestyksen rakennuspalikkana intohimo on korvaamaton. Eräässä tutkimuksessa osoitettiin, että kuka tahansa ihminen pystyy toimimaan maailman huipulla alalla kuin alalla, kunhan vain harjoittelee riittävästi. Tutkimuksen mukaan harjoitusta vaaditaan vähintään 10 000 tuntia – kolmen tunnin harjoittelua joka päivä kymmenen vuoden ajan. Kun saamme tehdä päivästä toiseen niitä asioita, joita rakastamme, jaksamme päivästä toiseen harjoitella ja kehittää taitojamme: menestys on taattu!

Onnellisuustutkimuksissa on kuitenkin osoitettu, ettei intohimotyöstä seuraava flow tai menestys vielä riitä mielekkään arjen ainesosana. Tarvitsemme muita ihmisiä, tarvitsemme yhteenkuuluvuuden tunnetta ja kokemusta omasta merkityksellisyydestämme osana yhteisöä. Intohimotyön on siis paitsi suotava mahdollisuus itsemme toteuttamiseen, myös hyödytettävä muita ihmisiä.

Meistä jokainen luo teoillaan ympäristöään ja koko yhteiskuntaa sellaiseksi kuin tänä päivänä ja tulevaisuudessa sen näemme. Kun seuraamme rohkeasti sydämemme ääntä ja pääsemme toteuttamaan itseämme, haluamme jakaa hyvää myös muille – levittää positiivisuutta työyhteisössämme ja vaikkapa asiakkaiden keskuudessa. Kun olemme tyytyväisiä siihen, mitä päivittäin teemme, myös se jälki, jonka tähän maailmaan jätämme on positiivisempi.

Intohimotyön kautta muutamme maailmaa avoimempaan, tasa-arvoisempaan, inhimillisempään suuntaan. Oli kyse kuinka pienestä ja merkityksettömältä tuntuvasta jäljestä tai muutoksesta hyvänsä, yhteinen tulevaisuutemme rakentuu noista yksittäisten ihmisten pikkuriikkisistäkin saavutuksista. Sen lisäksi, että kutsumuksen parissa puuhastelu buustaa yksittäisen ihmisen hyvinvointia ja onnellisuutta, koko yhteiskunta hyötyy intohimotyöstä.

Jos haluat löytää täyden potentiaalisi ja flown, kenties tehdä maailmasta paremman paikan elää, toteuta siis rohkeasti intohimoasi. Sinun potentiaalisi on ääretön, mahdollisuutesi kukoistaa ja luoda uutta ovat rajattomat. Ei kannata myydä sieluaan inhoamalleen palkkatyölle vain tyydyttääkseen turvallisuudentunnettaan. Ei kannata elää tehdäkseen työtä, joka rankkasateen lailla estää liekkiäsi roihahtamasta täyteen loistoonsa.

Mikä on bensiiniä sinun sisäiselle palollesi? Mitä tekisit, jos mitään rajoja ei olisi? Miten työnantajina ja työtovereina voisimme ruokkia kunkin työntekijän sisäistä nuotiota? Rohkaisemmeko toisiamme seuraamaan hulluiltakin kuulostavia unelmiamme, levitämmekö intohimotyön ilosanomaa riittävästi?

Tehkäämme rohkeasti sitä, mitä rakastamme ja seuratkaamme unelmiamme, eikä meidän tarvitse tehdä töitä päivääkään. Luokaamme Suomeen esimerkillisen innostava työelämä, jossa maanantai on päivistä parhain ja jokaisen tuli saa roihuta yhteiseksi hyväksemme!

Martta Tervonen & Sami Mikkola
ZEF Oy

ZEF Oy on yksi Suomen parhaista työpaikoista pienten organisaatioiden sarjan listallaTutustu ZEF Oy:öön tarkemmin täällä.